Nummers met toegevoegde waarde (Value Added Services of VAS-nummers)

In het buitenland geldt voor oproepen en sms’en naar VAS-nummers de prijs die van toepassing is op lokale gebruikers. Voor het gebruik van dezelfde VAS-nummers door een roamende gebruiker moet altijd een toeslag worden betaald, zelfs voor diensten die als gratis worden geadverteerd.

Een dienst met toegevoegde waarde is elke communicatie naar nummers zoals betaalnummers, gratis nummers of nummers met gedeelde kosten. Deze nummers geven toegang tot een dienst (spel, matchmaking, bewerken van inhoud, informatie, artsen op afroep, enz.). De kosten van deze diensten kunnen sterk variëren, afhankelijk van het bezochte land of het gebruikte nummer. De operator brengt de kost van deze diensten in rekening bovenop de kosten van het gesprek of de sms.

In principe genieten roamende klanten binnen de Europese Unie in het bezochte land dezelfde tariefvoorwaarden als in België, zonder extra kosten.

Dit geldt echter niet wanneer de roamende klant belt of sms't naar VAS-nummers in het bezochte land of naar Belgische, Europese of internationale VAS-nummers. In dat geval zal Proximus de klant een toeslag aanrekenen, zelfs voor diensten die als gratis worden geadverteerd, omdat Proximus de operator van het bezochte land een toeslag verschuldigd is voor het routeren van de oproep of de sms naar het VAS-nummer.